U wilt een kat!

Copyright © All Rights Reserved.U wil graag een kat aanschaffen.

Een klein pluizebolletje of een poekie die op zoek is naar zijn of haar for-ever home. Samen gezellig op de bank of misschien wel in bed.

U heeft ervoor gekozen om een kat te kopen, maar waar begint zo'n zoektocht en waar moet u op letten. Hieronder geven wij u enkele tips.
Stap 1: Is een kat ook wel echt iets voor mij?

Katten zijn meestal relatief goedkoop in aanschaf en verzorging. Wel is het zo dat rekening gehouden moet houden met kosten voor castratie en sterilisatie om ongewenste nestjes en krolsheid bij de poes te voorkomen. De jaarlijkse vaccinatie en ontworming.


Katten hebben de neiging om aan meubilair te gaan krabben, aan kamerplanten te gaan knabbelen en door het hele jaar heen in meer of mindere mate te verharen. Alhoewel katten echt geen kleine vandaaltjes zijn, is het wel zo dat baasjes niet al te veel waarde moeten hechten aan hun meubiliar. De kans dat katten aan meubilair gaat krabben of aan planten knabbelt bestaat immers altijd. Mensen die extreem zuinig en gesteld zijn op hun spullen kunnen uit voorzorg dus beter geen kat in huis nemen.


Tenslotte moet ook rekening geworden met eventuele andere huisdieren en/of kinderen met eventuele allergiën in het gezin.


Stap 2: Ras kiezen

Wordt er een raskat aangeschaft of voor een gewone kat gekozen? Beslist u om een raskat aan te schaffen, verdiep u dan vooraf uitgebreid in de verschillende rassen van uw voorkeur. Let daarbij niet alleen op het uiterlijk, maar verdiep u ook in het karakter, verzorging, kosten en eventuele erfelijke gebreken die bij het ras horen. Zo voorkomt u dat u achteraf voor onaangename verrassingen komt te staan. En zult u achteraf geen spijt krijgen van uw aankoop.Stap 3: Een of meer katten?

De hoeveelheid aandacht die een kat vraagt kan verschillend zijn. Over het algemeen zijn katten, dieren die goed op zichzelf kunnen leven, maar de behoefte aan wat gezelschap van de eigenaar of soortgenoten moet niet onderschat worden. Het is daarom beter om voor een maatje te zorgen als een kat vaak alleen thuis zou zijn. In dat geval kan het beste voor twee katten uit hetzelfde nest gekozen worden, omdat dit de meest ideale situatie is en het minste risico op botsende karakters geeft.Stap 4: Kitten of volwassen kat?

Voordat een kat in huisgenomen wordt moet de keuze gemaakt worden tussen een volwassen kat of kitten. In de praktijk blijkt een oudere kat zich net zo goed aan een gezin aan te passen en een band te kunnen opbouwen als een kitten. Kittens dienen bovendien nog opgevoed te worden en niet iedereen vindt dat even leuk om dat te doen. Voor sommige mensen kan een wat oudere kat die elders een goede opvoeding heeft gehad daarom een betere keuze vormen.


Volwassen kat

Bij volwassen katten die een nieuw thuis zoeken hoeft het niet altijd om probleemkatten te gaan. De eigenaar kan bijvoorbeeld een persoonlijke reden hebben om een nieuw plekje voor zijn huisdier te moeten zoeken. Bijvoorbeeld een allergie, verhuizing, ziekte of sterfte. Ook kan het zijn dat een kat in de oorspronkelijke omgeving slecht met andere soortgenoten of andere diersoorten kon omgaan waardoor herplaatsing noodzakelijk is geworden. Net zoals bij mensen kan immers ook de karakters tussen katten onderling botsen wat tot stress voor de katten leidt en herplaatsing dus voor beiden de beste keuze is.


Bij de aanschaf van een volwassen kat dient op de volgende aandachtspunten gelet te worden:

           - de reden van herplaatsing

           - binnen- of buitenkat

           - intact, gecastreerd of gesteriliseerd

           - karakter

           - omgang met andere huisdieren en/of kinderen

           - medische voorgeschiedenis

           - vaccinatie, ontworming, ontvlooiing, chip

           - algemene gezondheid


Kitten

Wanneer u besloten heeft om een kitten in huis te nemen is het belangrijk om bij de aanschaf op de leeftijd te letten. Kittens mogen wettelijk gezien niet voor de leeftijd van 7 weken van hun moeder gescheiden worden. Het beste is zelfs als het kitten pas na de leeftijd van 9 tot 10 weken het nest verlaat. Let er ook op dat het diertje in een gezinssituatie heeft geleefd en niet uit een nestje in een schuurtje komt, anders zijn er problemen met de socialisatie te verwachten. Kittens die vanaf de geboorte namelijk veel in mensenhanden zijn geweest worden meer vertrouwd met mensen en zijn daardoor als gezelschapsdier meer geschikt.


Bij de aanschaf van een kitten dient op de volgende aandachtspunten gelet te worden:

           - de leeftijd

           - als het kan de omgeving waar de kittens hebben verbleven mbt. socialisatie en hygiëne

           - de gezondheid van de moeder, vader, kittens en eventuele andere dieren

           - bij raskatten resultaten van erfelijkheidstesten op ziekten bij de ouders en stamboom  (bijvoorbeeld HCM/PKD bij rassen waar deze ziekten veel voorkomen, zoals o.a. Pers   en Ragdoll)

           - vaccinatie, ontworming, chip

           - algemene gezondheidStap 5: Poes of kater? 

Tenslotte moet ook de keuze tussen een poes of een kater gemaakt worden. De keuze hiervan hangt grotendeels af of een nestje kittens gewenst is. In dat geval kan het beste voor een poes gekozen worden. Katers zouden over het algemeen een wat rustiger temperament hebben dan poezen. Het nadeel is echter dat met name ongecastreerde katers die binnenshuis gehouden worden kunnen gaan sproeien. Aan de andere kant dient bij poezen, waarmee niet gefokt zal worden of waar nestjes ongewenst zijn, rekening gehouden te worden dat een sterilisatie nodig zal zijn. Een poes die binnenshuis wordt gehouden kan namelijk het hele jaar door krols zijn, wat niet alleen voor de poes zelf maar ook voor de eigenaar vaak vervelend is.Stap 6: Een paar nachtjes slapen 

Haastige spoed is zelden goed. Maak daarom voor de aanschaf goede overwegingen en beslis niet te gehaast. Het is en blijft een levend wezen!Stap 7: De aankoop 

U hebt overal goed over nagedacht en een beslissing gemaakt. U gaat een kat kopen! Waar dient u dan nog aan te denken?


Garantie: rechten en plichten koper en verkoper

Het gekochte dier moet voldoen aan de eisen die normaal gesproken aan dit dier kunnen worden gesteld. De verkoper moet kunnen aantonen dat hij er alles aan heeft gedaan om hiervoor te zorgen. Als de kitten iets mankeert heeft u vaak het recht om de kitten terug te geven en een nieuw kitten te krijgen. De meeste mensen zullen dit echter niet willen. In dat geval kan men overeenkomen dat de verkoper bijvoorbeeld een deel van de dierenartskosten op zich neemt. U moet dan wel met de verkoper overleggen voordat u de kosten maakt. Anderzijds geldt dat de koper ook een onderzoeksplicht heeft. U moet dus, voordat u de kitten koopt, ook zelf goed opletten of er iets mankeert aan het dier. Het kan soms lastig zijn om van de verkoper te krijgen waar u recht op heeft. Ook dit is een reden om niet te snel te beslissen en alleen bij betrouwbare verkopers te kopen. Het inschrijven op een wachtlijst is overigens nooit een koopverplichting.


Koopcontract en overdrachtovereenkomst

Maak altijd hele goede afspraken en gebruik een koopcontract of, als er geen betaling is, een overdrachtsovereenkomst. Zo kunt u aantonen dat de kat van u is. Denk er ook aan dat u de chip, middels registratie in een goede huisdierdatabase, op uw naam en adres zet indien de kat gechipt is. Deze registratie is geen eigendomsbewijs, vandaar dat een koopcontract of overdrachtovereenkomst nuttig is als bij diefstal of vermissing van uw huisdier onenigheid ontstaat over wie de daadwerkelijke eigenaar is.----------------------------------------------------------------------

Wanneer u een kitten heeft gekocht adviseren wij altijd om na 2a3 dgn even bij u eigen dierenarts langs te gaan voor een kennismaking  en een check. Wanneer u dierenarts constateert dat uw kitten iets mankeert kun u direct contact openemen met de fokker. Heeft u verder nog vragen kunt ons altijd bellen en bent u altijd van harte welkom in onze praktijk.