U wilt een hond!

Copyright © All Rights Reserved.





U wil graag een hond aanschaffen.







De knoop is doorgehakt en u heeft er voor gekozen om een hond te kopen. Een viervoeter als beste maatje, een nieuw gezinslid. Samen lange wandelingen maken en s'avonds gezellig samen op de bank. De zoektocht kan beginnen!

Maar waar moet u nu op letten? Hoe weet u zeker dat u een gezond hondje koopt. Hieronder geven wij u enkele tips:



Stap 1: Ras kiezen 

Wordt er een rashond aangeschaft, een kruising of een hond met een stamboom? Beslist u om een rashond aan te schaffen, verdiep u dan vooraf uitgebreid in de verschillende rassen van uw voorkeur. Let daarbij niet alleen op het uiterlijk, maar verdiep u ook in het karakter, verzorging, kosten en eventuele erfelijke gebreken die bij het ras horen. Zo voorkomt u dat u achteraf voor onaangename verrassingen komt te staan en spijt krijgt van u keuze.



Stap 2: Reu of teef? 

De keuze tussen een reu of teef is persoonlijk. Een reu is doorgaans wat gelijkmatiger van karakter dan een teef, maar zijn meestal wel wat onafhankelijker en harder. Dit komt vooral tot uiting bij de wat dominantere rassen. Indien u geïnteresseerd bent in een wat dominanter ras, maar u weinig of geen ervaring met het opvoeden van honden heeft, dan is een teefje vaak een betere keuze. Hiervoor kunt u zich het beste door de fokker laten informeren. Zij gaan immers dagelijks met de jonge hondjes om en kennen de onderlinge karakters dan ook als geen ander.


Bij de keuze kunnen ook andere zaken een rol spelen. Indien u graag een nestje pups wilt fokken is de keuze voor een teef uiteraard logisch. Verder dient u er rekening mee te houden dat, bij een teef waar u besluit niet mee te gaan fokken een sterilisatie na hun eerste of tweede loopsheid sterk aan te raden is. Dit om problemen als ongewenste nestjes, baarmoederontstekingen en de ontwikkeling van melkkliertumoren op latere leeftijd te voorkomen. Zij zullen dan ook niet meer aantrekkelijk zijn voor de reuen. Daarnaast kunnen teefjes die niet gesteriliseerd zijn twee maal per jaar loops worden en daardoor vaginaal bloedverlies hebben.



Stap 3: Pup of volwassen hond?

Veruit de meeste mensen zullen een pup kiezen boven een oudere hond. Dat is ook niet verwonderlijk aangezien het karakter van een pup nog redelijk goed te sturen is en men de hond ook kan zien opgroeien. Dat neemt niet weg dat in sommige gevallen ook een oudere hond een goede keuze kan zijn. Een oudere hond is in de regel namelijk qua karakter al gevormd, heeft de elementaire basisopvoeding al genoten, heeft de puberstreken achter de rug en is al zindelijk. Oudere honden passen zich doorgaans goed aan de nieuwe omstandigheden aan. De band die u met een oudere hond opbouwt kan bovendien even sterk worden als de band die u opbouwt met een pup.


Volwassen hond:

Bij volwassen honden die een nieuw thuis zoeken hoeft het niet altijd om probleemhonden te gaan. De eigenaar kan bijvoorbeeld een persoonlijke reden hebben om een nieuw plekje voor zijn huisdier te moeten zoeken. Bijvoorbeeld een allergie, verhuizing, ziekte of sterfte. Ook kan het zijn dat een hond in de oorspronkelijke omgeving slecht met andere soortgenoten of andere diersoorten kon omgaan waardoor herplaatsing noodzakelijk is geworden. Net zoals bij mensen kan immers ook de karakters tussen honden onderling botsen wat tot stress voor de honden leidt en herplaatsing dus voor beiden de beste keuze is.


Bij de aanschaf van een volwassen hond dient op de volgende aandachtspunten gelet te worden:

           - de reden van herplaatsing

           - intact, gecastreerd of gesteriliseerd

           - karakter

           - omgang met andere huisdieren en/of kinderen

           - medische voorgeschiedenis

           - vaccinatie, ontworming, ontvlooiing, chip

           - algemene gezondheid


Pup: 

Wanneer u besloten heeft om een pup in huis te nemen is het belangrijk om bij de aanschaf op de leeftijd te letten. Pups in Nederlands mogen wettelijk gezien niet voor de leeftijd van 7 weken van hun moeder gescheiden worden. En bij pups die uit het Buitenland komen zelfs niet eerder als 15 weken dit ivm de Rabiës vaccinatie. Het beste is zelfs als de pup pas na de leeftijd van 8 weken het nest verlaat. Let er ook op dat de pup in een gezinssituatie heeft geleefd anders zijn er problemen met de socialisatie te verwachten. Pups die vanaf de geboorte namelijk veel in mensenhanden zijn geweest worden meer vertrouwd met mensen en zijn daardoor als gezelschapsdier meer geschikt.


Bij de aanschaf van een pup dient op de volgende aandachtspunten gelet te worden:

           - de leeftijd

           - als het kan de omgeving waar de pups hebben verbleven mbt. socialisatie en hygiëne

           - de gezondheid van de moeder, vader, pups en eventuele andere dieren

           - bij rashonden resultaten van erfelijkheidstesten op ziekten bij de ouders en de stamboom

           - vaccinatie, ontworming, eventuele chip

           - algemene gezondheid

Wanneer er enigszins ook maar twijfel is moet u zich gaan afvragen of u wel echt een puppy uit dit nestje wilt kopen. Een goede fokker zal open staan voor alle vragen.



Stap 4: Een paar nachtjes slapen 

Honden zijn verreweg de populairste huisdieren en worden dus vaak aangeschaft. Sommige aankopen worden niet overwogen of te gehaast gemaakt. Bijvoorbeeld wanneer een populair nestje pups heel goedkoop aangeboden wordt moet u zich ook gaan afvragen waareom dit nestje zo goedkoop word aangeboden? Dit kan tot problemen te leiden: de kans op een verkeerde beslissing of impulsaankoop is in dat geval natuurlijk vele malen groter. Voordat u een hond aanschaft dient u dus zich uitgebreid te verdiepen en een goede overweging te maken om het risico op latere problemen of teleurstellingen zo klein mogelijk te maken. Daarbij kunnen de volgende stapsgewijze vragen een goede leidraad zijn:


1. Is een hond een geschikt huisdier voor mij?

Of een huisdiersoort een geschikt huisdier is hangt ondermeer af van de dagelijkse verzorging die het nodig heeft. Een hond zal zeker 3-5x per dag uitgelaten moeten worden, vacht verzorging is bij bepaakde zeer noodzakelijk. Elk jaar naar de dierenarts voor jaarlijkse check en vaccinatie, en vergeet niet dat een huisdier net zo goed zorg nodig heeft als bijv een mens. Ook voor een hond is het belangrijk dat zijn gebit schoongehouden word. En wanneer een hond ziek word hebben ook zij medische zorg en veel liefde en aandacht nodig.


2. Welk ras past bij mij?

Verdiep jezelf in verschillende rassen. Niet alleen wat betreft uiterlijk, maar ook wat betreft karakter, verzorging, kosten en erfelijke ziektes, past het bij mijn gezin.


3. Bij welke fokker koop ik een pup?

Kies bewust een goede fokker uit en let op een aantal punten. Hoe zit het met de verzorging van de pups? Mag u ook de ouders en de omgeving waar de pups opgroeien zien? Zijn er veel nestjes en wordt er aandacht aan de socialisatie besteed? Houden ze zich aan het fokreglement van de rasvereniging en van de Raad van Beheer, en zijn de ouders getest op erfelijke ziekten?


 Bij een goede fokker mag u altijd de moeder zien, is de fokker ook bezorgd of de pup op een goede plaats terecht komt, mag u tijdens een bezoek voldoende lang de pups zien en is er ook tijd voor het beantwoorden van vragen. Vaak geeft een goede fokker ook veel informatie over de verzorging van de pup en mag u eerst verschillende keren het nestje bezoeken voordat u een besluit neemt. Wacht beter totdat een goede fokker een nieuw nestje heeft dan dat u een toevallig beschikbare pup bij een slechte fokker aanschaft.


4. Ziet de pup er gezond uit en zijn de papieren in orde? 

Is de pup vrolijk, niet bang, speelt met zijn nestgenootjes, heeft een mooie glanzende en zachte vacht, geen vieze oogjes, is de pup niet te mager? Mag u de papieren van de ouders inzien.


5. Wat is de prijs?

Pups van kruisingen hoeven niet duur te zijn, maar een echte rashond hoort vaak wel een normale prijs voor dat ras te hebben. Een erg goedkope raspup kan er namelijk op duiden dat de pup van een broodfokker afkomstig is of een aantal nadelige kenmerken heeft zoals een te platte snuit. De aanschaf kan dan wel goedkoop zijn, maar later kunnen er toch veel kosten om de hoek komen voor medische verzorging.

De aankoop van een pup kost nu eenmaal geld, een goede fokker heeft er dan ook veel tijd en energie in gestoken maar buiten dat geven zij hun pup de beste voeding en medische zorg die ze nodig hebben zoals de ontworming, chip en vaccinatie.


6. Bij twijfel: niet aanschaffen

Een pup ziet er heel erg schattig uit. Wanneer u toevallig op een plaats bent gekomen waar u ziet dat het een en ander niet goed is of u om een andere reden toch nog twijfelt, is het verstandig om bij een eerste bezichtiging geen beslissing te nemen. Ga in dat geval meerdere keren bij het nestje kijken en beslis pas als u zeker bent. Het is namelijk niet verstandig om slechte fokkers door de aankoop van een pup financieel te bemoedigen, hoe zielig dat misschien ook voor de pup zelf is. Een goede tip is bovendien om uw kinderen pas mee te nemen wanneer uw keuze definitief is. Dat voorkomt dat u zich in uw keuze laat leiden door de kinderen of dat de kinderen teleurgesteld worden als u besluit de pup niet te nemen.



Stap 5: De aankoop 

U hebt overal goed over nagedacht en een beslissing gemaakt. U gaat een hond kopen! Waar dient u dan nog aan te denken?


Garantie: rechten en plichten koper en verkoper

Het gekochte dier moet voldoen aan de eisen die normaal gesproken aan dit dier kunnen worden gesteld. De verkoper moet kunnen aantonen dat hij er alles aan heeft gedaan om hiervoor te zorgen. Als de pup iets mankeert heeft u vaak het recht om de pup terug te geven en een nieuwe pup te krijgen. De meeste mensen zullen dit echter niet willen. In dat geval kan men overeenkomen dat de verkoper bijvoorbeeld een deel van de dierenartskosten op zich neemt. U moet dan wel met de verkoper overleggen voordat u de kosten maakt. Anderzijds geldt dat de koper ook een onderzoeksplicht heeft. U moet dus, voordat u de pup koopt, ook zelf goed opletten of er iets mankeert aan het dier. Het kan soms lastig zijn om van de verkoper te krijgen waar u recht op heeft. Ook dit is een reden om niet te snel te beslissen en alleen bij betrouwbare verkopers te kopen. Het inschrijven op een wachtlijst is overigens nooit een koopverplichting.


Koopcontract en overdrachtovereenkomst

Maak altijd hele goede afspraken en gebruik een koopcontract of, als er geen betaling is, een overdrachtsovereenkomst. Zo kunt u aantonen dat de hond van u is. Denk er ook aan dat u de chip, middels registratie in een goede huisdierdatabase, op uw naam en adres zet indien de hond gechipt is. Deze registratie is geen eigendomsbewijs, vandaar dat een koopcontract of overdrachtovereenkomst nuttig is als bij diefstal of vermissing van uw huisdier onenigheid ontstaat over wie de daadwerkelijke eigenaar is.


--------------------------------------------------------------------------------------------


Wanneer u een pup heeft gekocht adviseren wij altijd om na 2a3 dgn even bij u eigen dierenarts langs te gaan voor een kennismaking  en een check. Wanneer u dierenarts constateert dat uw pup iets mankeert kun u direct contact openemen met de fokker. Heeft u verder nog vragen kunt ons altijd bellen en bent u altijd van harte welkom in onze praktijk.