Het gebit

Copyright © All Rights Reserved.

  Het gebit

Gebitsproblemen? Wat merkt u aan uw dier:


- Slechte adem, stinkt uit de mond

- Verminderde eetlust

- Rood en gezwollen tandvlees

- Zichtbaar aanslag en/of tandsteen op de tanden

- Minder vrolijk, anders in gedrag


Wat is tandsteen?


Tijdens het eten ontstaat een laagje tandplaque op het gebit van dieren, net als bij mensen. De tandplaque bestaat uit voedselresten, dode cellen en bacteriën. In de loop van de tijd verandert de plaque in tandsteen, dat zeer hard is en niet meer met poetsen te verwijderen is. Tandsteen nestelt zich tussen de tandhals en het tandvlees. In dat gebied krijgen dan infecties een kans. En na verloop van tijd kunnen steeds grotere problemen ontstaan, zoals:

•De tand raakt los van het tandvlees.

•De wortel komt bloot te liggen.

•Er ontstaat een ontsteking in het kaakbot.

•De tand gaat verloren.

•Op den duur kunnen bacteriën in de bloedbaan terechtkomen en de lever, nieren en het hart aantasten.
Feit: Ruim 80% van de honden van 3 jaar en ouder krijgt last van gebitsproblemen.  Probeer gebitsproblemen te voorkomen!


Uiteraard is voorkomen is beter dan genezen! Een hondengebit is makkelijk gezond te houden door tandenpoetsen, eventueel in combinatie met speciale voeding en kauwstaven. Ook katten kun je prima aanleren om de tanden te poetsen. De beste manier om gebitsproblemen te voorkomen is om de tanden van uw huisdier dagelijks te poetsen. Er zijn ook een heleboel speeltjes en kauwstaven voor het gebit op de markt . LET OP deze kunt u als aanvulling gebruiken. Speeltjes en kauwstaven mogen het poetsen niet vervangen! Lukt het poetsen echt niet neem dan even contact op met ons voor extra advies. 


Als u gebitsproblemen op tijd laat behandelen door de dierenarts, kunt u ernstigere klachten voorkomen. Denk bijvoorbeeld aan tandsteen en tandvleesontstekingen, tandverlies, aantasting van belangrijke organen, een slechte adem en de pijn waarmee dit alles gepaard gaat. Wanneer het tandsteen er al zit kun je het niet meer verwijderen door middel van poetsen. Er is nu echt een gebitsreiniging nodig om het gebit schoon te krijgen.Beginnen met gebitsverzorging bij uw huisdier


Het heeft de voorkeur om zo jong mogelijk te beginnen met de training. Maar veel dieren kun je het op latere leeftijd ook goed aanleren. De binnenkant van de kiezen wordt gepoetst door de tong en hoeft u niet te poetsen (mag uiteraard wel) we richten ons met name op de buitenkant van de tanden/kiezen. Het is belangrijk om ook de achterste kiezen goed te poetsen. Hieronder wordt uitgelegd hoe je het beste geleidelijk kunt starten met het aanleren van gebitsverzorging bij uw dier.
Stapsgewijs leren poetsen bij en met uw huisdier:


Benodigdheden hond: Smakelijke dieren tandenpasta + hondentandenborstel (Er zijn verschillende varianten in de verkoop. Kijk naar wat u makkelijk lijkt en let op de grootte van de hond)

Benodigdheden kat:  Smakelijk dieren tandenpasta + gaasje of baby tandenborstel (Ook zijn er speciale katten tandenborsteltjes op de markt).


Stap 1: Laat uw dier wennen aan gefriemel in de mond door dagelijks te oefenen gedurende ongeveer 1 à 2 weken. Doe dit door bijvoorbeeld met je vinger over de tanden/tandvlees heen te wrijven. Beloon uw dier als hij/zij dit toelaat. Bijvoorbeeld door hem/haar wat tandenpasta te laten proeven.


Stap 2: Doe nu wat tandenpasta aan uw vinger en herhaal stap 1 gedurende ongeveer een week. Zorg er voor dat u nu ook in het bijzonder de hoektanden en achterste kiezen goed kunt bereiken. Dit zijn vaak de probleemgebieden.


Stap 3: Nu zijn we klaar om te beginnen met het gaasje of de tandenborstel. Dit is weer even anders dan uw vinger dus uw dier kan in het begin weer wat onwennig zijn. Over het algemeen vinden ze het niet meer zo’n probleem op het moment dat u de tandenpasta tevoorschijn tovert. Til met de ene hand de bovenlip op en begin langzaam en zachtjes met het poetsen van de hoektanden. Ga geleidelijk door naar de andere tanden en de kiezen. Forceer niets en laat uw dier regelmatig slikken. Vergeet nooit uw dier achteraf direct te belonen. Zo zal uw dier het poetsen gaan associëren met een plezierige gebeurtenis.


Het is met poetsen niet meer op te lossen. Hoe gaat een gebitsreiniging in z’n werk?


Een grondige gebitsreiniging gebeurt altijd onder narcose (sedatie) omdat een dier een gebitsreiniging over het algemeen niet prettig vindt en zich niet vrijwillig zal laten behandelen. Tevens willen we het dier geen onnodige stress bezorgen. Uw dier zal een poosje de mond open moeten houden en de overgang tussen de tandhals en het tandvlees zijn erg gevoelig. Allemaal goede redenen om deze behandeling onder sedatie te doen.

Stappenplan:


•De afspraak voor de gebitsreiniging is altijd in de ochtend omdat uw huisdier goed genoeg wakker moet zijn voor hij/zij weer naar huis mag. Daarnaast is het belangrijk dat uw huisdier nuchter binnen komt (De avond van tevoren na 21:00 geen eten meer geven. Water mag wel blijven staan.)

•Op de dag van de afspraak wordt, na een algeheel onderzoek, uw huisdier onder narcose gebracht

•Uw dier krijgt ook een injectie met lang werkende pijnstilling voor tijdens en na de behandeling.

•Vervolgens wordt allereerst het grove tandsteen verwijderd met een tang.

•Daarna worden de elementen (tanden/kiezen) grondig gereinigd met de ultrasoon reiniger (snel trillend apparaat).

•Hierna wordt de kwaliteit van elk element geëvalueerd om te zien of er eventueel elementen (loszittende/ontstoken tanden/kiezen) moeten worden verwijderd

•Bij aanwezigheid van een infectie/ontstekingen krijgt uw dier nog een injectie antibiotica en afhankelijk van hoe diep uw dier nog slaapt eventueel een injectie om sneller wakker te worden.

•Hierna mag uw dier bijkomen in een lekker warm opnamehok en nemen we contact op om af te spreken hoe laat u uw huisdier op mag komen halen.

•Mogelijk krijgt uw dier nog extra pijnstilling en antibiotica mee naar huis.

•Tevens krijgt u een folder en advies over de punten waar u rekening mee dient te houden na de narcose en de behandeling. En zo ook voor het bijhouden en schoonmaken van het gebit. Daarnaast heeft u de mogelijkheid om bij ons een tandenborstel en tandenpasta te kopen zodat u thuis meteen aan de slag kunt. Mocht een slecht gebit een veel voorkomend probleem zijn of heeft uw dier aanleg voor het ontwikkelen van tandsteen hebben we ter ondersteuning ook speciale voeding voor behoud van een gezond gebit.Wat kost een gebitsreiniging?


Vaak krijgen we de vraag wat een gebitsreiniging gaat kosten. Dit is een lastige vraag omdat we de daadwerkelijke staat van het gebit pas zien als uw dier slaapt. We kunnen het basistarief bepalen n.a.v. het gewicht van uw dier (voor de narcose) en rekenen dan het bedrag uit met alleen de basis gebitsreiniging . Mochten er nog elementen verwijderd moeten worden (makkelijk of moeilijk) of er moet achteraf nog extra medicatie mee naar huis komen er nog extra kosten bij.


Afspraak maken


U kunt altijd even bellen om een afspraak te maken voor een gebitsreiniging. Neem gerust contact op als u na het lezen van deze informatie nog vragen heeft. We zijn te bereiken op telefoon nummer 040-2550278.