Ontwormen

Copyright ┬ę All Rights Reserved.

Ontwormen

Het hebben van een huisdier is voor veel mensen een genot. Ze houden onvoorwaardelijk van je, zijn fijn gezelschap, maken je aan het lachen, helpen je ontspannen en zorgen voor meer lichaamsbeweging. Kinderen die samen met een huisdier opgroeien ontwikkelen vaak betere sociale vaardigheden en leren sneller verantwoordelijkheid te nemen. Om optimaal van elkaars gezelschap te kunnen genieten moeten we goed voor de gezondheid van ons zelf en onze huisdieren zorgen.  Dat betekend dat je je huisdier goed moet ontwormen! Dit doe je voor het dier zelf maar ook voor de mensen die in contact komen met het dier!


Onze huisdieren houden er een heel andere levensstijl dan mensen op na waardoor wormbesmettingen bij onze honden en katten geregeld voorkomen. Ze dragen bijvoorbeeld geen schoenen, maar komen wel op plaatsen waar andere honden en katten hun behoefte hebben gedaan. Na een grote boodschap wassen ze hun pootjes niet en als ze dat al wel doen dan wassen ze zich met hun tong!

Door de levensstijl van honden en katten is de kans op wormbesmettingen dus groot. Veel worminfecties verlopen, doordat ze geen zichtbare verschijnselen geven, geheel onopgemerkt. Wanneer een wormbesmetting niet behandeld wordt kunnen na verloop van tijd toch gezondheidsproblemen bij huisdieren ontstaan en loopt u bovendien ook zelf het risico om besmet te raken.

De volwassen wormen die in de darm van een besmette hond of kat leven produceren namelijk dagelijks honderden tot duizenden eitjes die via de ontlasting in de buitenwereld terecht komen. Hierdoor wordt de omgeving besmet waardoor andere huisdieren, maar ook de mens, besmet kunnen raken. Zo blijkt uit onderzoek dat 10 tot 15% van de bevolking besmet is met honden- en/of kattenspoelwormen. Doordat de omgeving van het dier met wormeieren besmet raakt wordt daarnaast de infectie bij het dier in stand gehouden of kan deze zich zelfs uitbreiden naar een grotere infectie. In dat laatste geval kunnen er uiteindelijk klachten ontstaan.


Pups worden gedurende de eerste levensmaanden een aantal maal ontwormd, namelijk op de leeftijd van 2, 4 en 6 weken en 2, 4 en 6 maanden. Dit om de reden dat spoelworminfecties op deze leeftijd zeer veel voorkomen.

Voor kittens op de leeftijd van 3, 5 en 7 weken en vervolgens maandelijks tot de leeftijd van 6 maanden. Daarna elke 3 maanden hun hele leven lang.


Een typische worm die bij alle jonge pups en kittens voorkomt is de spoelworm. Een infectie kan op vele manieren gebeuren waardoor een besmetting moeilijk te voorkomen is. Pups kunnen namelijk nog voor de geboorte via de placenta (6), na de geboorte via de melk (7) of ontlasting van hun moeder (8) of via de omgeving besmet worden. Kittens kunnen op dezelfde manieren besmet raken, maar de infectieweg via de placenta vindt echter niet plaats. Ook is het mogelijk dat een huisdier via besmette tussengastheren (2) een besmetting oploopt.

 De larven leggen eerst een hele weg door het lichaam van de pup of kitten af voordat het in de dunne darm volwassen wordt. Een aantal larven blijven levenslang in verschillende weefsels aanwezig. Een volwassen spoelworm legt dagelijks 200.000 kleverige eieren die in de omgeving wel 3 jaar kunnen overleven. Voor een zware besmetting van wel 200 volwassen wormen in de dunne darm betekent dit dat er dagelijks 15 miljoen eieren via de ontlasting de omgeving besmetten. Aangezien een volwassen worm wel 4 maanden oud kan worden betekent dit dat een enkele volwassen worm de omgeving sterk kan besmetten.

Veel voorkomende klinische symptomen van een zware infectie bij pups zijn o.a. een verminderde eetlust, braken, buikkramp, een gezwollen buik en diarree. De spoelwormen die bij honden en katten voorkomt is ook besmettelijk voor mensen.


Meest voorkomende wormen:


** Spoelworm**


De spoelworm is de meest voorkomende worm bij

hondenen katten. Besmetting van volwassen huis-

dieren vindt plaats door opname van eitjes uit de

omgeving of door opname van besmette tussen

gastheren (knaagdieren).

Pups worden bijna altijd met een besmetting geboren.

Bovendien raken pups en kittens vaak na de geboorte

via de moedermelk of omgeving besmet. De larven van

spoelwormen verspreiden zich na opname eerst door het hele lichaam voordat ze in de dunne darm uiteindelijk volwassen worden.

Volwassen wormen zijn in staat zich razendsnel voort te planten. Een volwassen spoelworm legt dagelijks 200.000 kleverige eieren die in de omgeving wel 3 jaar kunnen overleven. Voor een zware besmetting van wel 200 volwassen wormen in de dunne darm betekent dit dat er dagelijks 15 miljoen eieren via de ontlasting de omgeving besmetten. Aangezien een volwassen worm wel 4 maanden oud kan worden betekent dit dat een enkele volwassen worm in de darm de omgeving sterk kan besmetten en de infectiedruk voor andere dieren en de mens dus gigantisch toeneemt.

Symptomen: 

Symptomen van een spoelworminfectie hoeven niet altijd aanwezig te zijn, maar bij een zware besmetting kunnen de volgende verschijnselen optreden, zoals een opgeblazen buik, braken, diarree, een doffe vacht, hoesten en darmkrampen. Deze symptomen worden vooral bij jonge dieren gezien. Spoelwormen kunnen bij een zware besmetting zelfs in het braaksel en ontlasting gevonden worden. Indien spoelwormen in het braaksel van katten worden aangetroffen hoeft dit echter niet per definitie op een zware besmetting te wijzen. Ontworming van zowel jonge dieren als de moeder is belangrijk om problemen door spoelwormen bij jonge dieren te voorkomen.** Lintworm**


Besmetting via vlooien, luizen, rauw vlees en

prooidieren. Lintwormen komen zowel bij

honden als katten voor. Ze worden altijd via

besmette tussengastheren overgedragen. Bijv;

na opname van knaagdieren, besmet rauw

vlees, vlooien of luizen.

Symptomen;

Na besmetting kunnen ze

ontsteking van de darm en diarree veroorzaken.

Ook kan braken worden gezien, soms met zichtbare

wormsegmenten. Een besmetting is soms te herkennen aan de langwerpige segmenten die in de ontlasting en omgeving te vinden zijn, de zogenoemde 'rijstekorrels'. Tevens kunnen dieren door irritatie aan de anus met hun achterste over de grond gaan schuren. Mensen kunnen via dezelfde tussengastheren besmet worden, wat vooral bij kinderen wordt gezien.


Vossenlintworm

Speciale aandacht moet aan de vossenlintworm besteed worden. Deze komt vooral in het oostelijk deel van Europa veel voor en de mens kan voor deze lintworm als tussengastheer optreden.**Zweepwormen**


De zweepworm wordt ook wel de kennelworm genoemd omdat deze worm vooral veel in kennels voorkomt. Een hond bouwt tegen de zweepworm nauwelijks immuniteit op en blijft daardoor levenslang gevoelig voor infecties met zweepwormen. Een volwassen zweepworm heeft een typisch smalle vooreinde en een opvallend dik achtereinde.

Besmetting met deze worm vindt plaats

door opname van eitjes uit de omgeving.

Symptomen;

De volwassen zweepwormen kunnen bij

de hond ontsteking van de wand van de

dikke darm veroorzaken met buikpijn, diarree,

verminderde eetlust, lusteloosheid en een

bloederige, slijmerige en stinkende ontlasting

tot gevolg. Het ziektebeeld is vaak langdurig en

de diagnose kan moeilijk zijn. Zware infecties

kunnen bij pups bovendien fataal zijn. Een infectie hoeft echter niet altijd met symptomen gepaard te gaan.
**Haakwormen** Haakwormen komen in ons klimaat voornamelijk voor bij honden die in kennels op gras of zandbodems kunnen komen. Continu ge├»nfecteerde honden bouwen een gedeeltelijk immuniteit op. Deze immuniteit is dus niet volledig waardoor deze honden nog altijd met haakwormen besmet zijn en eieren via de ontlasting uitscheiden om zo een besmettingsbron voor andere soortgenoten te vormen. Honden ouder dan 1 jaar zijn minder gevoelig voor deze wormen. Vooral in augustus en september worden besmettingen geregeld gezien. Bij katten worden deze wormen vaker gezien bij zwerf- en asielkatten en kan de infectie naast de orale weg ook via de huid en via besmette tussengastheren gebeuren.

Symptomen; 

 De volwassen wormen veroorzaken bij de hond in de darm lichte letsels aan de darmwand. Een infectie geeft meestal geen symptomen. Wanneer het aantal volwassen wormen in de darm toeneemt kunnen de darmbewegingen toenemen en kan diarree gezien worden. Bij katten met een zweepworminfectie worden vaak chronische symptomen gezien bestaande uit een slechte groei, een ruige vacht en diarree (vaak met bloed). Zware infecties kunnen bij de kat echter ook tot bloedarmoede, vermagering en sterfte leiden.


-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Laat u zich goed voorlichten door uw dierenarts. Zij zullen u voldoende uitleg geven welk product het beste is voor uw hond en/of kat.

Tevens adviseren wij u om de ontwormings producten bij een Dierenartspraktijk te halen. Zij hebben de laatst nieuwe ontwikkelde middelen.