Röntgen

 

Heeft je hond of kat last van kreupelheid? Of vermoedt je dat je huisdier een voorwerp heeft ingeslikt, of misschien iets heeft gebroken?
Met een röntgenfoto kan de dierenarts delen van de binnenkant van je dier in beeld brengen en bekijken.
Soms is het zo dat een huisdier even kort onder narcose gaat zodat hij/zij goed stil kan liggen.
Wanneer je zelf naar een röntgenfoto kijkt, ziet je waarschijnlijk alleen een verzameling van botjes en grijze vlekken.
Voor de dierenarts is het een waardevolle bron van informatie over de inwendige conditie van de hond of kat.

Op een röntgenfoto kunnen vijf dingen bij het huisdier worden onderscheiden:

  • botten
  • metalen voorwerpen
  • vet
  • gas
  • weke delen (spieren en organen)

Aan de hand van de foto’s en waar nodig aanvullend onderzoek kan de dierenarts onderzoeken of er iets met het dier aan de hand is.
Ook de schedel en de wervelkolom van je huisdier kunnen met een röntgenfoto in beeld worden gebracht.
Voor een gedetailleerd beeld kan soms een CT-scan of MRI-scan nodig zijn.

 

Ook andere delen van het lichaam in beeld

 

Naast het skelet kunnen ook andere onderdelen van het lichaam door middel van röntgen goed in beeld worden gebracht.
Bij hoestende dieren is het vaak nodig om een röntgenfoto van de longen en het hart te maken.
En bij dieren met darmklachten kan er gekeken worden of zij een vreemd voorwerp hebben opgegeten.
Een röntgenfoto is ook erg geschikt om bijvoorbeeld nier- of blaasstenen op te sporen.

Röntgen voor bepalen aantal puppy’s of kittens

 

Is je hond of kat drachtig?
In het laatste stadium van de dracht kan met een röntgenfoto worden bekeken hoeveel puppy’s of kittens je huisdier precies draagt.

 

Hoe wordt een röntgenfoto van de hond of kat gemaakt?

 

Een röntgenfoto wordt gemaakt met behulp van röntgenstralen. Het röntgenapparaat stuurt deze stralen dwars door het lichaam van de hond of kat heen.
De stralen worden vervolgens opgevangen op een speciale plaat.

De foto’s worden als volgt gemaakt:

  1. Op de behandeltafel wordt een plaat geplaatst die de röntgenstralen digitaal opvangt.
  2. Je huisdier wordt door de dierenarts en de assistent voorzichtig op de zij of rug op de behandeltafel, op de plaat, onder het röntgenapparaat gelegd. De houding hangt af van het deel van het lichaam dat moet worden onderzocht.
  3. Voor een geslaagde foto moet je hond of kat even stil blijven liggen. Gelukkig duurt dit maar een paar seconden, waardoor het meestal geen lastige opgave is voor je huisdier.
  4. Om een goed beeld te krijgen van de binnenkant van je huisdier, worden er vaak meerdere digitale röntgenfoto’s gemaakt. Zo kan er een 3D beeld gecreëerd worden.

 

Bescherming tegen straling

 

Röntgenstraling is gevaarlijke straling. Daarom is het van belang dat alleen de noodzakelijke mensen in de ruimte aanwezig zijn waar de foto wordt gemaakt.
Dit is zelfs een wettelijke verplichting. Daarom is het niet toegestaan dat je tijdens het maken van een röntgenfoto bij je hond of kat blijft.
De dierenarts en dierenartsassistent dragen een speciale jas, handschoenen en een schildklierbeschermer, waarin lood is verwerkt.
Ook in de wanden en deuren van de röntgenkamer is lood verwerkt. Op die manier wordt de straling tegengehouden.

 

Na het maken van de foto’s

 

De informatie uit de röntgenstralen die op de plaat zijn opgevangen, wordt omgezet naar een digitaal röntgenbeeld.
Dit beeld kan op een speciaal beeldscherm worden bekeken.
Als de röntgenfoto’s goed zijn gelukt, beoordeelt de dierenarts de beelden vaak meteen. Je kunt dan meekijken met de beelden.

 

Ter beoordeling naar een radioloog

 

Omdat het stellen van de juiste diagnose aan de hand van röntgenfoto’s specialistisch werk kan zijn, stuurt de dierenarts de beelden indien nodig ter beoordeling naar een radioloog.
Dit kan digitaal, zodat er door de specialist snel naar de beelden kan worden gekeken. De uitslag is vaak snel bekend.
Wij brengen je dan telefonisch op de hoogte van de uitslag. In geval van spoed zal de röntgenfoto uiteraard met voorrang worden beoordeeld.
Afhankelijk van de diagnose bespreekt de dierenarts met je welke vervolgstappen er nodig zijn.

 

Voordelen en nadelen radiologisch onderzoek bij je hond of kat

 

Een röntgenfoto is een relatief makkelijke en snelle manier om meer te weten komen over de inwendige conditie van het huisdier.
Enkele overwegingen op een rij:

  • Röntgenstraling is weliswaar schadelijk, maar de hoeveelheid straling die het huisdier bereikt bij het maken van een röntgenfoto is niet gevaarlijk. Zelfs niet als er meerdere foto’s worden genomen.
  • Omdat de dierenarts de foto in een paar tellen kan maken, hoeft de hond of kat niet langdurig stil te liggen. Een röntgenfoto maken is daardoor meestal pijnloos.
  • Alleen wanneer de hond of kat door fysieke klachten te veel pijn heeft of om een andere reden niet stil kan liggen, wordt soms gekozen om de röntgenfoto van het huisdier onder narcose te maken.
  • Voor het maken van een foto met het röntgenapparaat hoeft de vacht van de hond of kat niet te worden geschoren, zoals bij een echo wel noodzakelijk is.

 

Officiële röntgenfoto’s HD en ED hond

 

Denk je erover om met je reu of teef te gaan fokken, dan is het verstandig in het kader van bevordering van gezondheid en welzijn van de hondenpopulatie, de hond eerst aan een vooronderzoek te laten onderwerpen. Dit is ook het geval als je intensief wil gaan sporten met de hond. Tevens is het voor veel rashonden bij officiële fok verplicht om een röntgenologisch onderzoek uit te laten voeren.

Dit vooronderzoek bestaat aanvankelijk uit het doen van een lichamelijk onderzoek, daarnaast kunnen er aanvullende bloedonderzoeken, afhankelijk van het ras, en een aanvullend radiologisch onderzoek gedaan worden. Dit bestaat uit het maken van röntgenfoto’s van de heupen en eventueel de ellebogen in meerdere richtingen.

Wij zijn niet gediplomeerd in het maken van deze officiële röntgenfoto’s. Voor het laten maken van deze röngenfoto’s adviseren wij je daarom ook om bijvoorbeeld naar Dierenkliniek Eersel te gaan. Zie hun artikel over HD onderzoek hierover.
Per ras worden er vanuit de Raad van Beheer specifieke eisen gesteld aan de röntgenfoto’s die verplicht zijn en de leeftijd waarop deze foto’s gemaakt moeten worden. De eisen per ras kunt via de site van de Raad van Beheer vernemen.

Heb je nog vragen? Bel gerust!