Aanschaf van een konijn
Iedereen heeft natuurlijk een ontzettend zwak voor de schattigheid van konijnen. Ze huppelen vrolijk rond, knagen wat af en vermaken zichzelf soms heerlijk. Een genot om naar te kijken.
Een konijn kopen is dan ook geen grote drempel wanneer het aankomt op de schattigheidsfactor.
Toch zijn er best wat zaken die je moet weten voordat je overgaat tot aanschaf.
Want waar kun je een konijn kopen? En ga je een baby konijn kopen of kies je voor een ‘tweedekansje’?
Tips voor de aanschaf van een konijn
Een konijn is een verantwoordelijkheid
Konijnen zijn over het algemeen vrij zelfstandig, maar toch hebben ze wel aandacht en verzorging nodig.
Zorg altijd voor goede voeding, voldoende ruimte en attributen om een konijn te vermaken.
Onder goede voeding kun je van alles verstaan.
Bij de aanschaf van een nieuw konijn is het altijd handig om aan de vorige eigenaar te vragen wat qua voeding het beste is.
Ook je dierenarts weet natuurlijk wat jouw konijn nodig heeft.
Op het gebied van ruimte is het belangrijk dat je konijn een mooi en ruim paleisje krijgt. Voor de klussers is een konijnenhok zelf maken een leuke optie. Ook een konijnenren kun je eenvoudig zelf in elkaar zetten. Denk erom dat je een hok goed inricht.
Konijnen hebben zo hun eigen wensen die aansluiten bij hun natuurlijke instinct.
Check de leeftijd
Waar je ook een konijn koopt, vraag altijd na hoe oud het beestje is en probeer zoveel mogelijk over de geschiedenis van het konijn te weten te komen.
Wettelijk gezien mogen kleine konijntjes pas na vier weken weggehaald worden bij de moeder, maar dit gebeurt soms nog te vroeg.
Als je een konijn uit het asiel koopt is dit natuurlijk niet relevant, maar het is altijd goed om de leeftijd te weten zodat je de juiste zorg hierop kunt aanpassen.
Vervoer en ophalen van het konijn
Je hebt er vast wel over nagedacht: hoe vervoer je een konijn als je hem gaat ophalen? Voor konijnen bestaan speciale vervoersboxen die gemaakt zijn van stevig plastic. Ze zijn makkelijk schoon te maken en je konijn kan er in principe goed aan wennen. Deze boxen zijn ook geschikt om mee naar de dierenarts te gaan.
De transportmand waarin je het konijn vervoert mag geen grote kooi zijn maar een mooi passende mand. Als je de bocht om gaat met de auto moet het konijn tegen de zijkant worden gedrukt van de transportmand en niet om kunnen vallen.
Stress door het vervoer
Als je weet waar je hem gaat kopen, zorg dat je alles klaar hebt staan. Het is niet wenselijk om hem tijdelijk bijvoorbeeld in een kooi te zetten en een week later in zijn nieuwe huis.
Vraag dan aan je fokker of hij er nog een week langer mag blijven zitten.
Verhuizen is heel stressvol voor deze gewoonte dieren, wat je niet altijd aan de buitenkant ziet, maar vaak resulteert in het stilvallen van de darmen. Ongeacht of de stress nu 10 minuten of 2 uur duurt. De weerstand zakt sowieso.
In die eerste 1 a 2 weken is het konijn het kwetsbaarst dus liefst alle stress binnen 6 uur en daarna het normale ritme van alle dag vervolgen.
Dus heb je bijvoorbeeld een hond, laat de hond gelijk met het konijn kennismaken zodat deze weet: dit is het gezin en dit hoort er allemaal bij.
In deze stressvolle dagen hebben de darmen het zwaar en daarom moeten vezels dan ook de overhand hebben ten opzichte van koolhydraten.
Sommige rassen zijn gevoeliger op de darmen dan andere rassen. De fokker zal je hierover informeren.
Wat zijn koolhydraten? Bijvoorbeeld brood en brokjes voer.
Wat zijn vezels? Gras, paardenbloemblaadjes, weegbree, hooi en diverse kruiden.
Hoe vezelrijker hoe groter de kans dat het dier niet ziek wordt van de verhuizing.
Let er de eerste dagen dus goed op, dat je keutels in de verblijfplaats van je konijn aantreft. Hoe meer, hoe beter!
Misverstanden over konijnen
Helaas zijn er nogal wat misverstanden over konijnen. Het is belangrijk dat je goed weet wat je precies in huis haalt qua zorgen, maar ook hoe een konijn het liefst leeft en wat zijn behoeftes zijn. Zoals gezegd is een konijn kopen een flinke verantwoordelijkheid, daarom sommen we even wat misverstanden op:
- Konijnen zijn knuffeldieren
Helaas zijn er veel ouders die een konijntje kopen voor hun kind(eren) om te knuffelen. Konijnen houden alleen helemaal niet van knuffelen! Konijnen zijn prooidieren en houden er meestal niet van om te worden opgepakt. - Konijnen kunnen tegen kleine ruimtes
Ook dit is een hardnekkig misverstand. Een konijnenhok moet wel aan bepaalde eisen voldoen. Het is eigenlijk zelfs zo dat een konijn liever vrij rondhuppelt dan in een hok zit. Alleen wanneer hij toe is aan rust of een dutje zal hij weer zijn veilige hok inkruipen. - Konijnen kunnen menselijk voedsel eten
Ook dit is niet waar. Er zijn nogal wat giftige etenswaren voor konijnen, waaronder een hoop planten. Menselijk voedsel zit vaak vol met conserveringsmiddelen, suikers en zout. Hier reageren konijnen niet goed op.
Waar koop je je konijn?
Vroeger liep je naar de plaatselijke dierenwinkel of naar het tuincentrum en je kocht een konijn. Heel simpel natuurlijk. Tegenwoordig is dit niet meer de algemene gang van zaken. Een konijn kopen is mogelijk op allerlei verschillende manieren. Wij zetten ze even voor je onder elkaar.
Dierenwinkel
Hoewel het in veel dierenwinkels nog steeds mogelijk is om een klein stampertje uit te zoeken, wordt het toch steeds minder populair.
Het is natuurlijk wel zo dat een dierenwinkel veel kennis heeft over praktische zaken bij konijnen, maar dit is geen garantie.
Bij dierenwinkels is het ook zo dat konijnen in kleine hokken zitten en niet te ideale omgeving hebben om zich te ontwikkelen. Er komen natuurlijk veel mensen op bezoek en die willen allemaal zo’n schattig konijntje aaien. Hierdoor ontwikkelen konijnen in dierenwinkels sneller stress.
Daarbij komt helaas ook nog dat de jonge dieren te snel worden weggenomen bij de moeder. Ze krijgen hierdoor een gebrek aan moedermelk, waardoor het darmstelsel flink te lijden krijgt.
Babykonijntjes uit dierenwinkels hebben over het algemeen niet de hoogste levensverwachting.
Asiel
Als je écht een hart voor konijnen (of andere huisdieren) hebt koop je een konijn uit het asiel. Vandaag de dag zitten de meeste asielen overvol met ‘afdankertjes’. Het kan natuurlijk wel zo zijn dat het konijn uit een asiel al wat ouder is dan je had gehoopt. Maar dit is niet opgewassen tegen de hieronder genoemde voordelen van het kopen van een konijn uit het asiel:
- Medische behandeling tegen goede tarieven
Omdat opvangcentra vaak draaien op donateurs is het soms mogelijk om – met wat geluk – dierenartsen te vinden die tegen eerlijke tarieven castraties uitvoeren of andere medische bijstand verlenen. - Een tweede kans
Elk konijn heeft recht op een mooi leven. Als een konijn eenmaal in het asiel is beland is het perspectief op een goed leven sterk afgenomen. Alleen al hierom is het goed om een konijntje te redden en hem een mooie tweede kans te bieden bij jou thuis.
Je steunt hiermee ook nog eens de opvang door het donatiebedrag dat je betaalt. - Ervaren verzorgers
Asielen zijn vaak vertegenwoordigd door goede en ervaren medewerkers. Zij kunnen je alles vertellen over een konijn kopen en wat hier allemaal bij komt kijken. Ze weten natuurlijk ook de (medische) achtergrond van jouw nieuwe maatje. - Gecastreerde mannetjes
Alle rammelaars (mannetjes konijn) die naar een asiel gaan worden daarna gecastreerd.
Dit voorkomt natuurlijk dat jij ineens met meerdere konijnen zit als je jouw rammelaar bijvoorbeeld koppelt aan een vrouwelijk konijn. - First dates voor konijnen
Stel je hebt al een of meerdere konijnen thuis, maar je wilt er wel nog eentje uit het asiel kopen.
Het is vaak mogelijk om je huidige konijn(en) mee te nemen naar het asiel om de nieuwe huisgenoten aan elkaar te laten wennen!
Fokker
Een konijn kopen is ook mogelijk bij fokkers. Als je op zoek bent naar een bepaald ras of als je de stamboom van je nieuwe vriend wil inzien kun je bij een konijnenfokker terecht.
Een fokker die verantwoord te werk gaat let vaak goed op de gezondheid en de omstandigheden van de dieren.
De fokker zal er ook voor proberen te zorgen dat de kleine stampertjes gewend raken aan de geur en het geluid van mensen.
Een echte fokker zal waarschijnlijk wel verschillen in kosten, maar het is over het algemeen beter voor het welzijn van de dieren.
Eén of twee konijnen?
Veel konijnenbaasjes laten het niet bij één konijn zitten. Er worden vaak meerdere konijnen gehouden. Dit kan natuurlijk prima, maar het proces van koppelen is nogal complex bij konijnen. Neem dus niet zomaar twee willekeurige konijnen, maar denk goed na over een verstandige keuze.
Een konijn is een sociaal dier en is gewend in groepen te leven. Als je dus weinig thuis bent, is het fijn voor het konijn om een maatje erbij te zetten. Een cavia kan, maar het beste is een ander konijn. Een mannetje en vrouwtje (ram en voedster) passen het beste bij elkaar.
Mits gecastreerd uiteraard, om nakomelingen te voorkomen.
Wilt u meer informatie over het castreren van uw konijn?
Neem dan contact op met één van onze dierenartsassistentes.
Konijn verzekeren
Tot slot is het nog even de moeite waard om te vermelden dat ook konijnen verzekerd kunnen worden.
Vaak zijn er verschillende pakketten die aansluiten bij de behoeftes van zowel het baasje als het konijn zelf.
Zo voorkom je onvoorziene kosten en kan je onbezorgd van je konijn genieten.